Céltalanul bóklászó tízezrek?
2018. április 25. írta: Magányvélemény

Céltalanul bóklászó tízezrek?

Az országos tüntetések, elégedetlen tömegei megmutatták, hogy meg lehet csinálni azt, amit a pártok nem mertek. Összefogtak. Sokszínűségük nem csak a bal oldali pártok számosságából, hanem abból is adódik, hogy a jobb oldali, kormány kritikus választók is közéjük álltak.

Ebből kiindulva, számukra csak pártérdekektől független céloknak van létjogosultságuk, amik kizárólag gondolati, de nem politikai egységet teremtenek, és amik mögé hajlandóak lesznek  újra és újra felsorakozni.

tuntetes_kep1.jpg

Egy, az Orbán-rendszer megbuktatására irányuló direkt "támadás" egyelőre elképzelhetetlen. Nem csak azért, mert, ahogy a választások is megmutatták, erős a támogatottsága a kormánynak, hanem azért is, mert ilyen szintű veszély esetén a Fidesz összezár, így a rendelkezésükre álló korlátlan (kormányzati, önkormányzati, stb.) eszközökkel szemben esélytelen a forrás hiányos ellenzék.

Apró lépésenként lehet csak a NER legelvadultabb hajtásait visszanyesni, mert a Fidesz-es túlkapások (pl: korrupció, vadászatok) nagyon sok Fidesz szavazót is zavarnak, így, ha nem közvetlenül Orbán Viktor megdöntésére irányul az akarat, akkor ők is támogathatják a rendszer javítását célzó kezdeményezéseket.

Kemény parlamenti munkával kell megtámogatni a civil elégedetlenségből jövő energiákat, de mindenképpen ki kell használni a lelkesedést, a politikára most irányuló közfigyelmet, hogy egy tudatosabb közvélemény kényszeríthessen ki “kisebb” változtatásokat.

Orbán Viktor csak az erőből ért, ezt már számtalanszor bizonyította. Erős támogatottságú utcai tüntetések, és népszavazások elől mindig kifarolt.

Ez a két eszköze most is megvan  az utcára vonuló tömegeknek.

Általános követelés lehet, hogy a Kormány gyakoroljon önmérsékletet kétharmados törvények alkotásakor, módosításakor. A “Mi vagyunk a többség” már belengette, hogy a sarkukban lesznek, és utcára mennek, ha szükség lesz rá. Jó kezdeményezés, pártokon feletti tartalommal.

Népszavazás(ok) kiírásához is számtalan kérdés szinte kiállt, hogy ellenzéki oldalról, parlamenti támogatással, döntéskényszerbe hozzák a kormányt, és elősegítsék a rendszer konszolidációját.  

-A Jobbik már bejelentette, hogy a közszolgálati televízió valódi szerepének visszaállítására népszavazást kezdeményez.

-A választásirendszer arányosításának szükségességét a bőrén érzi mindenki. A győztes kompenzáció megszüntetése vagy a külföldön dolgozók levélszavazásának problémái ismertté váltak a széles közvélemény számára is.

tuntetes_kep3.jpg

-A korrupciós ügyészség gondolata lényegében már elő van készítve. (Nagyfényességű Tiborcz-ügy, Mészáros Lőrinc tündöklése és lopása, de sorolhatnánk...) A korrupció megítélése minden oldalon hasonló.

-A csatlakozás az Európai Ügyészséghez is természetes igény, ráadásul miért ne csatlakozna az Orbán-kormány, ha nincs takargatnivalója?! Nehezen védhető.

-Bonyolultabb kérdés lehet a közvetlen államfő választás, viszont Áder mandátuma még jó ideig tart, így ez nem annyira sürgető. Lehet, hogy nem is baj, ha marad muníció későbbre is.

Ezek a mára széles körben megértett kérdések, mind alkalmasak arra, hogy népszavazásra bocsássák őket. Sőt,  a NER fontos tartópilléreit támadó, ugyanakkor előremutató, a rendszer demokratikus visszarendeződését szolgáló kezdeményezések lehetnek a ma még céltalan, de kormánykritikus tömegek számára.

 

oti

süti beállítások módosítása