A politikai kommunikáció és a vírus
2020. október 04. írta: Magányvélemény

A politikai kommunikáció és a vírus

 

2020 őszén a magyar Kormány átgondolt járványügyi- és gazdasági tervek nélkül állt a vírus első igazi hulláma elé és látszatintézkedésekkel, valamint sikerkommunikációval kelti a védekezés illúzióját a közvéleményben úgy,  hogy a szakszerű intézkedésekből a népszerűeket rendeli el.

A Fidesz úgy futott neki a corona vírus okozta válság megoldásának, ahogyan szokott, egy politikai marketing feladatként kezelve a kérdést.

"A pénz nem számít, ha emberéletekről van szó!"

Nem is számított, amikor végig paszírozták a közmédiától a plakátokig, a KESMA termékein át a Kossuth rádióig, hogy "megvédtük az országot" és "állig fegyverben várjuk a második hullámot".

 

https://www.youtube.com/watch?v=Gp4O133XNDs

Jó szélben könnyű vitorlázni, és ebben Orbán Viktornak eddig mindig szerencséje is volt. Sosem kellett még valódi gazdasági válság idején kormányoznia. 1998-ban és 2010-ben is egy radikális nemzetgazdasági kiigazítást követően (Bokros;Bajnai) került kormányra, 2010 óta pedig minden évben elkölthetett még legalább 1300 milliárd forint uniós támogatást is.

Az viszont messze nem olyan szerencsés helyzet, hogy már a válság előtt(!) 360 forintra emelkelkedett az euro ára, ami 33%-os drágulás a 270 forintos árfolyamhoz képest, amivel Orbán Viktor átvette a minisztelnökséget a válság után(!) 2010-ben. Pedig ez a kormány sem fogja tudni elkerülni a gazdaság jelentős visszaesése mellett,  a forint további leértékel(őd)ését és a súlyos hitelfelvételeket sem, amikor majd végül rászánja magát a  válság érdemi kezelésére.

Szócsatákkal és a közhangulat szondázásával meg lehet nyerni választásokat, de nem lehet legyőzni a legnagyobb világgazdasági válságot, pláne nem egy vírust. A gazdasági válság hatásait tervezett költségvetési programokkal kellett volna enyhíteni, a járvány terjedését pedig átgondolt védelmi és korlátozó intézkedésekkel.

Orbán akár be is bizonyíthatta volna a kétkedőknek, hogy viharban is jól korányozza az állam hajóját, amihez bőven meríthetett volna a nemzetközi példákból, a rendelkezésre álló EU-s forrásokból, de válságkezelés címén továbbra is csak kommunikációs-kormányzásra futja.

 

oti

süti beállítások módosítása