Amerikai jobb horog
2014. december 05. írta: Magányvélemény

Amerikai jobb horog

Pár napja, az új USA nagykövet, Colleen Bell, kinevezése körül kialakult szenátusi vita során, a republikánus McCain szenátor “neofasiszta diktátornak” nevezte a jelenlegi magyar kormányfőt, Orbán Viktort.

A legfontosabb megjegyezni, hogy a nagykövet kinevezése tisztán USA belügy. Magyaroszágnak annyi lehetősége van, hogy ha elfogadhatatlan számára egy diplomata személye, (amiről jelen esetben nincs szó!) visszautasíthatja azt.

Ebben a konfliktusban leginkább a szenátor kemény szavai voltak azok, amik kiverték a biztosítékot a hazai médiában. S bár le kell szögezni, hogy McCain állításaival szemben Orbán Viktor klasszikus értelemben véve, (jelen állás szerint) sem nem neofasiszta, sem nem diktátor, azt viszont látni kell, hogy az Egyesült Államokban a szólás szabadsága sokkal tágabban értelmezendő, mint a mai magyar jogrendszerben. Ennek ékes példája a kuruc.info, amely ugyan a magyar törvények szerint egy kirekesztő/zsidózó/üldözendő honlap lenne, mégis vígan működik egy tengerentúli szerverről.

Ezek után ne gondoljuk azt, hogy McCain szenátoron (aki csak a véleményét mondta el egy szenátusi vitában) odaát bárki különösebben kiakadna. Az USA Külügyminisztériuma természetesen elhatárolódik a kijelentéstől, sőt Magyarországot továbbra is a baráti/szövetségesi rendszerében kezeli majd, de ezzel az Egyesült Államok a maga részéről lezártnak is fogja tekinteni a kérdést, hiszen a szenátor nem a hivatalos külügyi álláspontot fogalmazta meg, sőt, természetesen a State Department sem vállalhat felelősséget minden egyes bizottsági/parlamenti/szenátusi felszólaló hozzászólásááért! Főleg, mivel náluk szólásszabadság van!

john_mccain.jpg

Más megfogalmazások szerint ugyanakkor “megint csak az amerikai érdekek érvényesítéséről van szó”, amikor egy ottani szenátor Magyarországot rossz színben tünteti fel.
Hát, igen, ez vitathatatlan!
De mit is várhatnánk az Egyesült Államok egyik (vietnámi hős, több évtizede szenátor, volt USA elnökjelölt, stb.) veterán politikusától, ha nem azt, hogy a saját országának érdekeit fogja védeni!?
Inkább az a furcsa, ha ez valaki(k)nek furcsa, hiszen a Miniszterelnökünk is a magyar érdekekért lobbizik! Értelemszerűen!

Ellentámadásként a Fidesz kormány nem először veszi elő a “félretájékoz(tat)ott” külföldi politikus dehonesztáló képének vizionálását McCain-nel kapcsolatban (is). Ezt belpolitikai színtéren talán el is lehet adni, de az amerikai szenátor kritikahömpölyében keresve sem találunk olyan pontot, ami felkészületlenségről vagy olyan kérdésekről szólna, ami ne került volna már korábban rangos nemzetközi szervezetek (Velencei-Bizottság, EU, stb.) bírálatának középpotjába. (Egypárti médiahatóság, bíróságok lefejezése, illiberális állam)

Ja, és ne feledkezzünk meg a “nemzetáruló baloldalról”...az itthon 10% támogatottságú “szoclibkomcsi ármánykodás”, most éppen az Amerikai Egyesült Államok konzervatív oldaláról vitt be, a nemzetinek mondott oldalnak egy jobbhorgot!

 

o.t.i.

süti beállítások módosítása