Orbán előre látta Trump megválasztását?
2018. december 22. írta: Magányvélemény

Orbán előre látta Trump megválasztását?

Pestiesen szólva: egy túrót!

Én nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere..., ...de a helyzet mégiscsak úgy áll: meghallgattam ezt a jelöltet, és azt kell mondanom önöknek, hogy tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére, és aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire lenne szüksége Európának.” - index.hu

Orbán Viktor Donald Trumpról, Tusványos 2016

Az rögtön világos, hogy Orbán Viktor ebben az esetben sem konzervatív elvek vagy ideológiai kérdések mentén állt ki Donald Trump mellett 2016-ban. Kizárólag annyit mondott, hogy a(z) - akkor még - jelölt, Trump, tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére, amit maga sem tudott volna szebben megfogalmazni. 

  

-index.hu

 

Azaz semmi egyébről nem szól ez a látnoki (!) eset, minthogy Orbán Viktor egyetlen kérdésben (a terrorizmus elleni küzdelemben) egyetértett az egyik amerikai elnökjelölt ide vonatkozó megoldási javaslataival, ami hajazott a saját radikális hozzáállására.

Nem láthatta a jövőt, ahogy Trump győzelmét sem. Azt sem, hogy végül majd hasznos lesz-e számára az Elnök plátói barátsága. (Ez még ma sem egyértelmű) 

Az időközben megválasztott Trump azonban, még képletesen sem ugrott örömében a Miniszterelnökünk nyakába, és továbbra sem mutat jóformán semmilyen szintű érdeklődést Orbán személye iránt. Persze nem véletlen, hogy az illiberális magyar delegációk Obamánál sem voltak rajta a VIP listákon, az viszont annál inkább elgondolkodtató, hogy az  amerikai Kormány közben "érthetetlen okoktól vezérelve odáig merészkedett”, hogy nekiállt amerikai érdekeket képviselni,  például egy amerikai egyetem (CEU) ügyében is. 

Akkor mit is látott Orbán Viktor 2016-ban Donald Trumpban? Maximum annyit, hogy a pillanatnyi érdeke úgy kívánta, hogy ha kéretlenül is, de Donald Trump hasonló terveivel említette egy lapon a saját politikját, így húzva fel magát egy kicsit.

Mit nyert végül? Nyert egy erősen Orbán-kritikus Macront, de nagyon is megmaradt a hűvös német Kanzlerin, és  a kiszámíthatatlan amerikai elnök, akik egyébként magasról mellőzik a Kicsi Magyar Huszárt.

 oti

süti beállítások módosítása