Orbán látja a (világ)gazdaság jövőjét?
2018. június 12. írta: Magányvélemény

Orbán látja a (világ)gazdaság jövőjét?

Pestiesen szólva: ez parasztvakítás!

Aki forgatott már közgazdasági tankönyvet az megtanulta, hogy a világ gazdasága erősen hullámzó teljesítményt nyújt. A békés(ebb), prosperáló időszakokat rendre követi egy kiigazítás, visszarendeződés vagy rosszabb esetben egy válság. Ez a (gazdasági) élet “rendje”. (A valódi kérdés persze mindig az, hogy hol, mikor, hogyan és milyen mértékben esik vissza egy-egy gazdaság, de erre a pontos választ természetesen senki nem tudhatja.)

Egy pénzügyi válság vizionálásához nem kell gazdasági túlképzettség, és őstehetség sem. Előbb-utóbb be fog következni ez biztos! Nem lőhetünk vele mellé.

Olyan ez, mint amikor egy csapadékos tél után, a tavaszi árvíz veszélyeire figyelmeztet valaki. Evidencia

josgomb.gif

Ahogyan így volt ez az elmúlt húsz évben is. Az orosz válsággal kezdve (1998), a dot.com lufi kipukkadásán keresztül (2000) jutottunk el a világgazdaság egyik legnagyobb recessziójáig (2008).

Egyik válság jön a másik után. Mi ebben az új? Semmi.

Itt azonban NEM is erről van szó.

Egy krach ugyan tényleg bármikor bekövetkezhet még akár világgazdasági szinten is, azonban Orbán közeli jövőjének pénzügyi nehézségei legfőképpen a saját magának örökül hagyott helyzetnek köszönhetőek.

Nem látnok, de tudja, hogy a választásokat megelőzően ő maga előre kiszórta/lekötötte a Európai Uniós fejlesztési pénzeket 2019-2020-ra. Ezeken túlmenően tehát nem nagyon remélhetőek plusz pénzek, állami megrendelések. ("A minisztereinek azt üzente, ne is kérjenek tőle plusz milliárdokat, mert nem ad".)

Nem látnok, de tudja, hogy a BREXIT miatt kevesebb pénz kerül szétosztásra, ráadásul éppen Orbánnak (& rendszerének)  köszönhetően ezeket a támogatásokat szigorúbb feltételekkel kapják meg a tagállamok 2021 után!

Orbán tehát NEM látnok, csak tudja hogy a fentiek alapján vége lesz az uniós ingyenpénz bőségének, ami szinte a teljes gazdasági növekedést finanszírozta, és ugyanakkor (más okok miatt) vége van az olcsó nemzetközi hitelek időszakának, amikkel pótolhatnák a gazdaságból kieső forrásokat.

Ha másra nem is jó, hogy most farkast kiáltott a Miniszterelnök, arra biztosan elég lesz, hogy a Válságra lehessen mutogatni pénzügyi megszorítások vagy elhalasztott reformok esetén. 

S ami a legfontosabb:

Szabadságharcot lehet hirdetni a válság ellen, amibe aztán bármi belefér, sőt, akár a bármi ellenkezője is.

oti

süti beállítások módosítása