A "Király" írása
2012. március 28. írta: Magányvélemény

A "Király" írása

Lehet kritizálni a Semmelweis Egyetem bírálóbizottságát, de nézzük meg, hogy Magyarország Elnökének plágiumügyében hol is tartunk?!

Egyrészről látni kell, hogy hosszas keresgélés után állt össze ez a bizottság, mely bizottságnak tagja senki nem akart lenni az eset politikai vonatkozásai miatt.

 

Másrészről nyilvánvaló időhúzás volt a Fidesz részéről, hiszen a hvg.hu fényes bizonyítékát adta annak, hogy az ország Elnöke más tollával ékeskedett.

 

Harmadrészről, a bizottság, még ha elég “puhán” is, de megfogalmazta a doktorival szembeni fenntartásait. Leszögezte, hogy másolás történt, és azt is leszögezte, hogy ezt az Egyetemnek kellett volna feltárnia, bár az írás formailag rendben volt. (Más kérdés, hogy másolva beadni egy dolgozatot még akkor is bűn, ha erre netán külön nem hívták fel a figyelmet, és az is igaz, hogy az akkori lehetőségek mellett, bírálói csak azokból a dokumentumokból indulhattak ki, hogy vajon forrásmegjelölés, idézőjel, stb. nélkül kerültek-e beemelésre, amit maguk is személyesen ismertek, illetve az segített volna a leleplezésben, ha valaki külön felhívja figyelmüket egy távoli irománnyal való egyezésre.

 

schmitt.jpg

 

A Bizottság megtette a kötelességét, feltárta a doktori disszertáció körülményeit és bár ítéletet nem mondott, amit megfogalmazott, azt is halkan tette, de ilyen kényes politikai ügyben talán érthető az óvatosság, és az is, hogy nem lépnek túl azon, amiről megbízatásuk szól.

 

Persze az is kétségtelen, hogy az Egyetemnek előbb-utóbb döntenie kell, az is igaz, hogy a dolgozat 21. századi bírálói már “menekülőutat” is kreáltak, az Egyetem jövőbeni döntését megkönnyítendő, hogy ti. mivel Schmitt Pál nem volt tisztában azzal, hogy dolgozata nem felel meg a doktori cím követelményeinek, ezért a dr.-t nevében “jóhiszeműen” használta eddig, de azért azt látni kell, hogy bár direkt politikai nyomásról nincs bizonyíték, az biztos, hogy a nagy médiafigyelem eredményeképpen a máskor gond nélkül döntő tudományos szakértők nem vállalták fel a politikai felelősséget, azokért az eseményekért, amelyeket egy államelnök bukása indíthat el a jelen magyar közéletben!!

 

 

o.t.i.

süti beállítások módosítása