Európa “erős embere” vs. Európa
2019. február 27. írta: Magányvélemény

Európa “erős embere” vs. Európa

Az az érv a Néppárt részéről, hogy “azért tartják bent a Fideszt az EPP-ben, mert így legalább szem előtt van”, eddig sem tűnt valami ütősnek. Józan ésszel, “belülről” sem tudtak hatni rájuk, sőt maga az európai anyapárt - frakcióvezetőstül! -, és az Európai Parlament is, kétharmados többséggel ítélte el az Orbán-kormány(ok) súlyosan antidemokratikus intézkedéseit. (Sargentini jelentés)

Ugyanakkor, ha minden marad így, az EPP-nek cipelnie kell tovább az európai értékeket semmibe vevő magyar miniszterelnök politikai terhét.

Ebben a témában, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker,  aki ugyanannak a Néppártnak (EPP) a politikusa, amelynek a Fidesz is tagja , azt javasolta (nem először), hogy zárják ki Orbán pártját a Néppártból, miután a magyar Kormány plakátkampányt indított ellene, és “Brüsszel” - azaz: az egész Európai Unió - ellen.  Link:https://hu.euronews.com/2019/02/20/juncker-reagalt-a-magyar-plakatkampanyra

sorosjuncker.jpg

(foto:internet)

Az már sokkal inkább érthető motivációja lehet a Néppártnak, hogy “szükségük van az EPP frakció egyik nagy létszámú küldöttségét adó Fideszre”. Ebben az esetben viszont felmerül egy másik kérdés, hogy ti. milyen elvek is fontosak az Európai Néppárt számára?

Másképpen fogalmazva: Az elvek mentén történő politizálás vagy “néhány” képviselői szavazat fontosabb-e az EPP-nek, miközben az egyik tagja hosszú évek óta látványosan távolodik az EU  alapeszméitől?

Erre adta meg a választ Manfred Weber az EPP frakcióvezetőjeSzerinte, a “Fidesz 13 képviselője, nem döntő fontosságú egy 750 fős parlamentben..., és felszólította Orbánt, hogy változtassa meg az irányt, amit kijelölt magának, mert az Unió alapértékeinek számonkérése, és betart(at)ása, nem alku tárgya, akár a konzervatívok között van Orbán pártja, akár az EPP-n kívül”. Link:https://hu.euronews.com/2019/02/22/weber-szerint-nem-a-fideszes-kepviselokon-dol-el-europa-jovoje

Akármennyire is erős itthon Orbán, az unióbeli kritikusaival szemben, nem fogja tudni végrehajtani azt a “kommunikációs blitzkrieg-et”, amivel érdemi vita helyett, az aktuális "ellenségét", minden lehetséges fórumon (tévé,rádió,újságok), totális kommunikációs támadással lehet lejáratni és hitelteleníteni.

Egyetlen Állami-Propagandatévével, és néhány jól fizetett “független, pártsajtómunkással” nem lehet felvenni a versenyt az ezerarcú EU teljes nyilvánosságával szemben. Eszközökben és elérésben a magyarországi korlátait nem tudja átlépni a Miniszterelnök.

Persze ott vannak/voltak még a nemzetközi kapcsolatok, hogy elfogadtassa magát, és illiberális nézeteit. (Bár a diplomácia, sosem volt az erőssége…)

Ennek “szellemében”, a szlovák külügyminiszter minapi látogatásán, Szíjjártó Péter, rögtön nemzetközi sajtótájékoztatón is “lesorosbérencezte Junckert”. Csak, hogy senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy mi is áll azokon lejáratóplakátokon. Link:https://hirtv.hu/ahirtvhirei/szijjarto-szlovakia-nemcsak-szomszedos-de-szovetseges-orszag-is-2477343

magyarszlovakkulugy.jpg

(foto:internet)

Korábban - az EU elleni - verbális támadásai kapcsán, Orbán, még tudta azzal mentegetni magát az Európai Parlament, és az EPP-s kollégái előtt, hogy: ne azt figyeljék, amit mondok, hanem azt, amit csinálok”. Ez működött is egy darabig, hiszen a Kormányfő brüsszeli politikus barátai is szoktak kampányolni otthon, és tudják jól, hogy néha bizony “keményeket kell mondani”, ha az ember választást akar nyerni.

Ezzel szemben, Magyarországon, Orbán és a Fidesz, 8 éve folyamatosan harcol “Brüsszel” ellen. Plakátháború(ka)t indít, hogy "megállítsa Brüsszelt" vagy, hogy "megvédje országunkat az Uniótól" (akármit is jelentsen ez az EU esetében, ahol minden ülésen, és vitán ott vannak a képviselőink, és minden döntésben együttesen veszünk részt 27 másik tagállammal), miközben Ő maga, az unión kívüli, illiberális társaival barátkozik. Némelyiküket követségi kocsipostával importálja...

Ez, az évek óta tartó, "logikai-szemfényvesztés" is mutatja, hogy sem az EU, se a magyar közvélemény nem nagyon tudott mit kezdeni eddig Orbán Viktor kettős beszédével (pávatánc). Budapest és Brüsszel fizikai távolságán túl, az ott elhangzottak hazai interpretációja sokszor, már erősen "lúgosított" formában kerülnek a köztudatba - no pláne - a saját sajtójába, illetve az itthoni “kirohanásai” is csak tompítva jutnak el Brüsszelbe.

allitsukmegbrusszeltdeapenzkell.jpg

(foto:internet)

Az internetes kommunikáció szerencsére ellensúlyozza - az időközben szinte teljesen megszállt  - magyar sajtónyilvánosság hiányosságait.

Hazai médium hiányában, így nyílt lehetősége az Európai Bizottságnak is arra (magyar tagja Navracsics Tibor-Fidesz), hogy magyar nyelven, a magyar választókhoz szólva, a weboldalán tételesen cáfolhassa a hazugságokat terjesztő kormányzati/párt kampány állításait. 

Link:https://ec.europa.eu/hungary/news/20180225_eu_migration_policy_facts_hu?fbclid=IwAR1gYrptdpLFybQk-FzpXDMZp3XDKX-bu1-o2cIu5FtVKsIxqg77x-fw8ag

Talán végre megértik az Unióban, és az EPP-ben is, hogy a magyar kormány folyamatos “Brüsszelezése” egyáltalán nem átmeneti vagy eseti. Ezek a támadások nem csupán egy-egy választás hajrájában, “kicsit félrecsúszott megfogalmazások” voltak, hanem Orbán Viktor egyszerűen eszközként használja az Európai Unió elleni “ádáz küzdelmét”, a folyamatos belpolitikai félelemkeltésre

Sőt, hazugságok kiplakátolása, de “uniós kollégáinak bemocskolása és kioktatása sem drága" hogy a szokásos ügymenet szerint járassa le a megtámadott európai/uniós intézményeket vagy személyeket a hazai közvélemény előtt.

brusszelmigranstelepito.jpg

(foto:internet)

Európa erős emberéről ma, a legtöbb vezető uniós politkus, az Európai Parlament és a Néppárt (EPP) kétharmada is, úgy gondolja, hogy nem csak amit mond, de amit tesz is demokrácia-ellenes, ráadásul mindezt minősíthetetlen stílusban, a közös európai értékeinket nem tisztelő, destruktív módszerekkel valósítja meg.

oti

süti beállítások módosítása