Számoljunk! Ér???
2012. április 25. írta: Magányvélemény

Számoljunk! Ér???

Azt most hagyjuk, hogy mennyire kicsinyes lépés a hatályban lévő házszabály adta időpont előtt egy héttel módosítani a frakció-alapítási feltételeken, hogy a Demokratikus Koalíció előtt lezárja ezen lehetőségeket a Kormány. Az, hogy a DK ellentrükkel élve próbálja/próbálta az utolsó napon mégis megalapítani a frakcióját, az legalábbis becsülendő, de van egy érdekesebb kérdés, amiről mintha kevés szó esne.

 

parlamenti_matek.jpg

 

A választási törvény alapján 210 listás képviselő juthat(ott) be a parlamentbe, aminek az 5%-a 10,5 képviselő. Nem véletlen, hogy tíz főben határozták meg a frakció-küszöböt, hiszen, ha akármilyen választási logika alapján is lefele kerekítés történne, akkor is lenne 10 képviselője, és biztosan tud frakciót alapítani egy 5%.-os párt. (A mostani logika alapján viszont még a felfelé kerekített 11 fős képviselői testülettel sem lehetne frakciója egy, amúgy listán 5%-ot elért politikai tömörülésnek!!)

 

Szóval a törvény nem csak pitiáner, de mintha megint kicsit elkapkodták volna a dolgokat! Vagy a Fidesz szerint 5,71%-os minimális parlamenti küszöb? Vagy csak azért mert egy párt ugyan bejutott a parlamentbe, frakciója még nem kell, hogy legyen? Igaz is, minek annyi ellenzéki felszólalás, mi!?

 

Csak remélhetjük, hogy az új választási törvényre vonatkozóan már előveszik a számológépüket, és valahogy kiokoskodják, hogy 93 listás képviselőnek 4,65 fő az öt százaléka...!

Ja, tehát 4 fő lenne a minimum, amivel egy frakciónak bírnia kell!

 

 

o.t.i.

süti beállítások módosítása