Egy valóság számai
2020. december 21. írta: Magányvélemény

Egy valóság számai

 

Kicsi ország, kicsi vírus (?)

 

A Kormány előszeretettel hivatkozik a védekezés teljes időszakának számukra kedvező(bbnek gondolt) számaira.

Ahogyan a lenti ábrán szereplő másik 12 adat összehasonlításából is "kiolvasható", Magyarország (8099 fő) a legkevesebb halálesetet regisztráló országok között van. Nopláne, ha a hasonló nagyságú lakossággal rendelkezó Csehországot (10331 fő) nézzük vagy akár Belgiumot (18626 fő), ahol több mint kétszer annyi áldozata volt a vírusnak eddig mint nálunk.

 

Az összes haláleset száma országonként 2020.december 20-ig

dec20cumulativedeaths.png

 

Ugyanakkor az is jól látszik, hogy a laboratoriumnak tekintett Ausztriában (5351 fő) több mint egy harmadával kevesebben haltak meg az összesített számok alapján. Sőt, tegnap már megelőztük Svédországot is, ahol a járványügyi stratégia a "vírus elengedése volt", míg itthon a Kormány "hatékony járványkezelési intézkedéseinek köszönhetően" értük el ugyanazt a szintet.

 

Kicsi ország a középmezőnyben (?)

 

Az összesítéseknél pontosabb képet ad a valóságról, ha az áldozatok számát az adott ország lakosságához arányosítjuk. Rögtön látszik, hogy a kétszer nagyobb Romániánál (748,2 fő) és a négyszer nagyobb Lengyelországnál (671,5 fő) is többen hunytak el Magyarországon (838,4 fő), ha egymillió főre vetítjük ki az adatokat.

 

Az összes haláleset száma a lakosság arányában (millió főre)

2020. december 20-ig
dec20cumulativedeathspermillion.png

Svédországot ezen a listán már három nappal ezelőtt megelőztük, ugyanakkor a védekezés sikerességét bizonyítandó, nyilván ezt a diagrammot is lehet oly módon tálalni, hogy a Kormány-propaganda a közel azonos méretű Belgium (1607,1 fő) és Csehország (937,16 fő) adataival méri össze a magyar halálesetek számát, amikkel szemben valóban "jobbak vagyunk". Egyelőre.

 

Kicsi ország nagy bajban (?)

 

Nem véletlen, hogy a Kormány a teljes védekezés adaira hivatkozik, és nem az aktuális trendeket jobban tükröző hétnapos átlagra, mert annak az adatai már régóta nem adnak okot az optimizmusra.

 

Összes haláleset előző heti átlaga országonként (millió főre)

2020.december 20.

dec20cumulativedeathspermillion7day.png

Itt már világosan látszik, hogy lakosságarányosan az elmúlt héten nálunk volt a legmagasabb a halálozások száma (16,7 fő/millió=kb.átlag 160 halott naponta) de hogy ez valójában mennyire nem egy-egy nap vagy egy hét rossz átlagának köszönhető, azt már a November 29-i állapot is mutatta, amikor ezt a kétes dicsőségű első helyet átvettük a lengyelektől!

 

Összes haláleset előző heti átlaga országonként (millió főre)

2020. november 29.

nov29cumulativepermillion7days.png

Természetesen akkor még jóval alacsonyabb számok voltak más országokban is, de a folyamatokat tekintve három hete állunk e 12 ország alkotta csoport halálozási listájának élén.

Az összesített adatokra való általános hivatkozás, a korlátozott megbízhatóságú és részletességű hivatalos adatközlés valamint a kormány kommunikációja hamis képet festenek a valódi helyzetről, sőt, ha bárki megkérdőjelezi azokat vagy más összefüggésekre hívja fel a figyelmet, ő maga lesz "rémhírterjesztő", de minimum a "vírusnak drukkol".

Miután Orbán még 2018-ban megüzente, hogy a "viták ideje lejárt" (miniszterelnök-jelölti vita),  2020 tavaszán  eljutottunk odáig, hogy már a "kérdések ideje is lejárt". Azóta újságírók nem lehetnek jelen, és nem tehetnek fel érdemi kérdéseket az Operatív Törzs "sajtó nélküli sajtótájékoztatóin".

A közvéleményt meg lehet vezetni egy darabig, főleg úgy, ha a Kormány tovább játszadozik a számokkal, de a vírus eközben is terjed, és terjedni is fog, amíg nem lesz átoltva a lakosság nagy része.

Az így folyamatosan romló statisztikákat egyre kevésbé lehet majd kreatívan értelmezni. A halálesetek számai a korábbi alacsony szintekhez képest, már hetek/hónapok óta a legrosszabbak között vannak, pedig a Miniszterelnök saját állítása szerint is, ez az adat, amit ő maga is figyel és a legfontosabbnak tart, miközben világosan látszik, hogy a Kormány-kommunikációján kívüli valóságban, a számok alapján igen nagy (lehet) a baj.

 

oti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása