Demokrata vs. Polgár
2012. február 06. írta: Magányvélemény

Demokrata vs. Polgár

Úgy tűnik, a jelenlegi ellenzék végre megtalálta a saját hívószavát, amin a Fidesz már jó egy évtizede túl van. A “polgári” vízió kisajátítása, állandó használta, szavazatokban mérhető eredményeket hozott a jobboldalnak, de nézzük marketing szempontból, hogy milyen esélyei vannak a formálódó “demokrata” baloldalnak.

 

A szóválasztás, hogy “demokraták” lesznek kétségtelenül jó! Jövőbeni szavazóik egyszerű kérdést tehetnek fel maguknak, demokraták vagyunk-e vagy sem. Kétségkívül szemben ezzel, a másik választás sem kevésbé vonzó, hiszen “polgári” Magyarországot akarhat tulajdonképpen mindenki, mégis ha a fogalmakat nézzük első megközelítésben, a “polgári eszme” messze megfoghatatlanabb az egyszeri ember számára, mint a “demokratikus gondolat”.

 

demokrata_polgar.jpg

 

Ugyanakkor megfoghatatlansága ellenére 10-15 évvel ezelőtt ütött a burkolt és kevésbé burkolt antikommunista kommunikációban egy új, szebb, “polgári” jövő képe , sőt a szocialista kormányok népszerűtlen intézkedései (pl.:Bokros-csomag), és az “elmúltnyócév” hibái mind erősítették a “más” jövendő iránti vágyat, mely a 2010-es válastásokon csúcsosodot ki.

 

Ugyanígy, jelen állapotok között is erős jelszó lehet a “demokrácia” hívószava, hiszen a Fidesz által jó másfél évtizede fenntartott “kommunista restauráció” rémképét jól ellensúlyozhatja, a közvéleménykutatásokban már szépen körvonalazódó elégedetlenek számára, egy autoriter hatalom elleni demokratikus fellépés.

 

Amennyiben az ellenzéknek sikerül tartalommal megtöltenie a demokratikus deficit, általuk hangsúlyosan megfogalmazott problémakörét, a következő választáson szavazatokra válthatják a “demokráciaféltést”, amiben a Fidesz ráadásul majdnem minden intézkedésével partner, hiszen naponta ad újabb és újabb támadási felületet a központosító, egyszemélyi irányíású rendszerének kiépítése során.

 

 

o.t.i.

süti beállítások módosítása