"Ortodox" pénzügyminisztert, de gyorsan!
2011. november 18. írta: Magányvélemény

"Ortodox" pénzügyminisztert, de gyorsan!

Ellavírozta magát Orbán Viktor oda, ahova Gyurcsány Ferenc 2008-ban. Nem boncolgatva azt, hogy ki milyen úton jutott el erre a pontra, látni kell,  hogy a piacok beárazták (lenullázták) gazdaságpolitikájukat. Mindkét esetben elszállt a forint árfolyam.

Mit is csinált a volt miniszterelnök ebben a helyzetben?

Belső vitáktól és ellentétektől frusztrálva, az őszödi beszéd terhével sújtva, Gyurcsány Ferenc jó politikai érzékről téve tanúbizonyságot, egy lépést hátralépett és “menedzser kormányt” alakított.

Volt minisztere, Bajnai Gordon és Oszkó Péter, talán az elmúlt húsz év leghitelesebb gazdaságpolitkáját valósították meg mind a nemzetközi, mind a mértékadó magyar közvélemény szemében.

Nézzük meg, milyen lehetőségei vannak a jelenlegi kormányfőnek hasonló szituációban.

matolcsy-varga.jpg

Nem feltétlenül a Gyurcsány-i út az üdvözítő, sőt, Orbán Viktor eddigi vezetési stílusa kapcsán nehezen is feltételezhető, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve azonnal visszavonulna, de nyilvánvaló, hogy a nemzetgazdasági miniszter lecserélése ugyanúgy jó irányba vezetné az állam hajóját, ahogy egy lemondás tette annakidején.

A döntés ebben a helyzetben eléggé leegyszerűsítve csupán az, hogy kit választ meg a kormányfő, a valódi rendteremtés emberének.

Erre racionálisan kettő szakember lehet jelölt, mindketten az első Orbán-kormány pénzügyminiszterei voltak melegváltásban. Járai Zsigmond és Varga Mihály valószínűleg a nemzetközi pénzügyi körök bizalmát is elnyerné, úgyhogy csak remélhetjük, hogy miniszterelnökünk két szék közül nem fog a pad alá esni ezúttal, és sikerül olyan gazdasági szakembert választania, aki a meglévő kapcsolatai közül a legalkalmasabb, hogy kivezesse az országot az unortodox zsákutcából.

 

o.t.i.

süti beállítások módosítása